Fråga: Det senaste inom smittskydd? Svar: Ljusdesinfektion

January 22, 2023
Dela inlägg

Nysningar är  en del av vardagen och verkar ganska oförargliga. Men om man tittar lite mer ingående på dem så framträder en helt annan bild. Det är mindre av en oförarglig kuriositet och mer av en virus- och bakteriefontän, levererad rakt ut i omgivningen med en fart på ett par sekundmeter.

James Gathany - CDC Public Health Image library ID 11162

När någon nyser slungas det ut ca 40 000 droppar, som var och en utgör en behändig liten oas för mikrober. Dessa kan överleva i 2-3 dagar på ytor av material som plast och stål. Så om du arbetar på ett kontor och en kollega nyser i närheten innebär det att 40 000 fällor gillrats och bara väntar på att du ska röra vid ett tangentbord, dörrhandtag eller en bordsskiva. Visst kan man beställa extra städning, men hur ofta? Varje gång någon hostat eller nyst?

Desinfektionsljus kan effektivt bekämpa skadlig virus och bakterier i både luften och på ytor. Det är ett billigt, hållbart sätt att skapa friskare inomhusmiljöer.

Redan det är nog för att man ska handsprita sig till händer som påminner om inlagd sill, men det är tyvärr inte nog för att skydda sig heller. Av de 40 000 dropparna är många små nog att hålla sig svävande i luften. De kommer att spridas över en ansenlig del av kontoret genom luftströmmar från ventilation och de anställdas rörelser. Det är också erkänt svårt att arbeta utan syre, så vad göra? Munskydd kanske? Det förbättrar dina chanser marginellt, men många virus är 1000 gånger mindre än mellanrummet mellan fibrerna i munskyddet. En och annan otäcking lär slinka igenom.

Innan du börjar fundera på att enbart arbeta hemifrån fram till pensionen vill jag tipsa dig om att det finns en bättre lösning. Desinfektionsljus kan effektivt bekämpa skadlig virus och bakterier i både luften och på ytor. Det är ett billigt, hållbart sätt att skapa friskare miljöer i arbetslivet och en hälsosammare kvalitet på luften vi delar med varandra. Så hugg tag i den som ansvarar för just din arbetsmiljö och se till att de kontaktar oss på Uveo, så skapar vi en tryggare arbetsplats tillsammans.

Dela inlägg